Wednesday, September 13, 2006

Raportul PUT/CALL si sentimentul pietei

Piata noastra spot de actiuni a intrat intr-o perioada de letargie cu tendinte vizibile de scadere, chiar daca grafic, nu pare sa fie altceva decat o consolidare insotita de gatuirea benzilor Bollinger (in cazul BET) sau o corectie necesara (in cazul BET-FI) inainte de o noua runda de cresteri.

Piata derivatelor de la Sibiu, insa, mai ales dupa scaderile "generoase" de astazi arata mai degraba o intensificare (ca volum si interes) a conturarii unui downtrend. Nu numai inchiderile pe derivatele futures ale SIF5, SIF2, TLV sau SNP arata acest lucru, dar si un indicator des folosit in pietele dezvolate de derivate, care insa la noi poate fi inselator din cauza lipsei unei lichiditati suficiente..raportul PUT/CALL.

Menirea lui este aceea de a estima sentimentul mai bearish sau mai bullish al celor care tranzactioneaza (si) optiuni. Raportul se face de obicei intre volumul de tranzactionare zilnic cu puturi si cel cu calluri. Astfel, un raport in crestere arata ca exista mai multe optiuni put tranzactionate decat call si deci un interes mai mare pentru niste instrumente care genereaza profit din scaderile pietei ceea ce scoate in evidenta asteptarile investitorilor ca preturile vor scadea. Iata mai jos evolutia grafica a acestui raport pe piata de la Sibiu.


Se observa ca de la sfarsitul lui august volumele de tranzactionare ale optiunilor put s-au intensificat in raport cu cele ale optiunilor call (dupa trendul ascendend al raportului). In acelasi timp open interest-ul pe put a crescut constant, spre deosebire de cel pe call care a fost oscilant.

Raportul PUT/CALL poate fi facut si la nivel de open interest si iata rezultatul in graficul de mai jos.



Se vede ca sfarsitul de august a adus o crestere accentuata a open interestului pe put si o scadere a celui pe call, impregnand o evolutie ascendenta abrupta a raportului dintre ele.

Asadar cele doua grafice ne indica faptul ca incepand cu sfarsitul de august, in timpul nebuniei pe nume Transelectrica, investitorii participanti pe piata optiunilor au inceput sa vada scaderi la bursa si nu cresteri! Confirmarile acestor scaderi par sa vina zilele acestea, atat pe piata futures cat si pe stock (mai ales SIFurile). Iar trendul ar putea continua pe termen scurt.

Insa va exista probabil un moment cand open interestul pe puturi si raportul PUT/CALL vor atinge niste limite extreme (si necunoscute inca) ce vor determina intoarcerea trendului ascendent. Reintoarcerea la aceste limite va fi interesant de urmarit in viitor cand situatia se va repeta.

Chiar daca o medie zilnica de numai 65 de contracte PUT nu este foarte incurajatoare pentru a valida cu incredere rezultatele analizei de mai sus, cred ca se poate totusi extrage o tendinta la nivel de asteptari a investitorilor pe piata de optiuni, investitori care banuiesc in mare parte sunt buni cunoscatori ai pietei, dat fiind complexitatea acestor instruimente. Asadar ramane de urmarit daca PUT/CALL ratio poate fi folosit ca un indicator anticipativ si valabil al sentimentului de piata al investitorilor chiar si in conditiile unei lichiditati infime a pietei de optiuni cum este cea de la Sibiu.

No comments: