Monday, September 25, 2006

Prevestitorii primaverii..

Iata doua categorii de semne care pot prevesti revenirea primaverii pe bursa romaneasca din toamna.

Prima categorie include un grup de actiuni mai rar bagate in seama in general de investitori, dar care de la inceputul saptamanii trecute si pana vineri sau astazi au inviat pe volume mari si cresteri pe masura. Astfel, ZIM (+9.62%), ART (+7.65%), CBC (+11.19%), VEL (+4.24%), VNC (+6.52%), CRB (+12.75%), CMP (+5.76%) sau AMO (+4.36%) au adus randamente neobisnuite saptamana trecuta. Probabil ca investitorii dupa ce s-au burdusit cu blue chipsuri si-au indreptat atentia si asupra acestei categorii de actiuni sa-i zicem "small cap" care este destul de neglijata de obicei.

A doua categorie se refera la raportul PUT/CALL despre care am mai discutat acum aproape doua saptamani si care prevestea din a doua jumatate a lunii august ca se asteapta o perioada de scadere a pietei. Iata ca trendul raportului pornit atunci se intoarce acum si anunta revenirea cresterilor.



In graficul de mai sus observam ca Open Interest-ul optiunilor CALL a crescut foarte mult in ultima perioada in timp ce Open Interest-ul optiunilor PUT a ramas constant, determinand trendul raportului PUT/CALL pe Open Interest sa se intoarca.



La fel, mai sus se observa ca volumele tranzactionate cu optiuni CALL au depasit pe cele cu optiuni PUT (iar raportul PUT/CALL a devenit subunitar).
Aceste inversari de trend ale raportului PUT/CALL dau semnele unei reveniri a pietei (sau cel putin a acelor emitenti pe ale caror derivate se tranzactioneaza optiuni). In cazul SIFurilor, este deja evidenta astazi revenirea (BET-FI facand noi maxime), dar important va fi sa urmarim trendul acestor raporturi in perioada urmatoare pentru confirmarea reluarii cresterilor sustinute.

No comments: