Tuesday, October 03, 2006

O previziune remarcabila

Mi-am adus aminte de un articol mai vechi din Gandul in care Dragos Cabat, vicepresedintele CFA Romania pe care am avut onoarea sa-l si cunosc cu ceva ani in urma, facea o previziune interesanta si foarte ferma legata de evolutia bursei si a cursurilor de schimb si care s-a adeverit in totalitate cu o acuratete incredibila.

Iata ce spunea dansul in articolul cu pricina, aparut in 16 iunie 2006:

"Ma astept sa cada bursa, sa sufere o corectie de 10 la suta, in urmatoarele doua saptamani. De asemenea, ma astept la o depreciere a leului, probabil de 2-3 la suta".

In urmatoarele doua saptamani, BET-FI a cazut cu -10.17%, BET-C cu -4.24% si BET cu -3.50% in conditiile in care investitorii credeau ca scaderile pe indici era epuizate, iar leul s-a depreciat cu 3.2% fata de euro si cu 4.16% fata de dolar, in urma unor fluctuatii foarte violente a cursurilor de schimb.

Impactul factorilor externi de la momentul respectiv (in principal cresterea ratei dobanzii de catre FED) asupra pietelor financiare romanesti a fost foarte exact evaluat de domnul Cabat, facand o previziune de milioane la propriu pentru cei care initiau pozitiile de tranzactionare potrivite.

Chiar daca studiile americane arata ca prognoza economica este in general "about as good as guessing”, intotdeauna exista o exceptie care sa confirme regula si previziunea de mai sus este un bun exemplu!:)

Sursa:
Gandul, 16 iunie 2006

2 comments:

Anonymous said...

Niciodata o exceptie nu confirma regula, aceasta era o gluma pe care cei din Academia Romania o foloseau pentru cei mai putin pregatiti.

Florin TOTH said...

Salut!

Foarte interesant, multumesc pentru informatia despre originea acestei expresii! Sunt de acord ca o exceptie nu poate confirma regula! Dar in finante (si nu numai) se pleaca de obicei de la ipoteza probabilistica a existentei unei distributii normale sau gaussiene a observatiilor sau evenimentelor. Astfel s-a demonstrat ca dintr-o populatie de observatii/evenimente, aproximativ 68% se regasesc intr-un interval de +/- 1 deviatie standard fata de medie, 95% intr-un interval de +/- 2 deviatii standard si aproximativ 99.7% in +/- 3 deviatii standard fata de medie.

Cu toate acestea exista observatii sau evenimente care se gasesc in coada distributiei normale la peste 3 deviatii standard, adica in restul de 0.3% din cazuri. Ele se mai numesc generic "5-sigma events" sau lebede negre ("black swans"). Astfel de evenimente deviaza de la ceea ce se asteapta in mod normal de la o situatie, sunt rare si greu de prevazut. Despre aceste evenimente se poate spune ca sunt exceptii care confirma regula distributiei normale a tuturor evenimentelor (pe care ne-am asumat-o in ipoteza).