Sunday, February 10, 2008

Indicii romanesti pe termen lung

Pietele financiare au tendinta sa se intoarca la medii (reprezentate prin EMA50 si SMA200) in orice orizont de timp, tendinta observabila pe grafice zilnice, saptamanale si lunare.

Daca in ultimul timp, in urma trendului descendent, pe graficele zilnice, indicii romanesti se departeaza de medii, pe graficele saptamanale si lunare indicii se intorc la medii intr-o miscare fireasca si necesara pentru a sprijini in continuare trendul ascendent pe termen mediu si lung.


Indicele BET zilnic



Astfel observam graficul BET zilnic cum se departeaza de medii intr-un trend puternic descendent (ADX: 47).


Indicele BET saptamanal



Pe graficul saptamanal observam ca indicele BET se apropie de SMA200 si de suportul puternic din jurul 6.500 - 6.600. In acelasi timp indicatoarele RSI si Stochastic intra in zone istorice de supravanzare, semnaland ca intoarcerea la medii este aproape de final. De asmenea indicatorul ADX (26) arata ca trendul descendent pe graficul saptamanal nu are momentan vigoare.


Indicele BET lunar




Pe graficul lunar, indicele BET se apropie de EMA50 si de suportul puternic mentionat mai sus, acestea aflandu-se in zona SMA200 pe graficul saptamanal, intarind astfel zona de suport. Si pe graficul lunar, indicatorul Stochastic intra in zona de supravanzare iar indicatorul RSI se apropie de aceasta zona, semnaland de asemenea ca intoarcerea la medii este spre final. Indicatorul ADX (43) sugereaza ca pe graficul lunar trendul ascendent are in continuare vigoare.


Indicele BET-C zilnic



Graficul indicelui BET-C zilnic arata cum se departeaza de medii intr-un trend puternic descendent (ADX: 46) si are momentan suport la 5.000 de puncte.


Indicele BET-C saptamanal




Pe graficul saptamanal observam ca indicele BET-C se apropie de SMA200 si de suportul puternic din jurul 4.000 - 4.500. In acelasi timp indicatoarele RSI si Stochastic intra in zone istorice de supravanzare, semnaland ca intoarcerea la medii este aproape de final. De asmenea indicatorul ADX (31) arata ca trendul descendent pe graficul saptamanal are momentan forta redusa.


Indicele BET-C lunar




Pe graficul lunar, indicele BET-C se apropie de EMA50 si de suportul puternic mentionat mai sus, acestea aflandu-se in zona SMA200 pe graficul saptamanal, intarind astfel zona de suport. Si pe graficul lunar, indicatorul Stochastic intra in zona de supravanzare iar indicatorul RSI se apropie de aceasta zona, semnaland de asemenea ca intoarcerea la medii este spre final. Indicatorul ADX (50) sugereaza ca pe graficul lunar trendul ascendent are in continuare vigoare.


Indicele BET-FI zilnic




Graficul indicelui BET-FI zilnic arata cum se departeaza de medii intr-un trend puternic descendent (ADX: 37).


Indicele BET-FI saptamanal



Pe graficul saptamanal observam ca indicele BET-FI se apropie de suportul puternic din jurul 55.000 si spre SMA200 care insa se afla mai departe (45.000) decat in cazul BET si BET-C. In acelasi timp indicatoarele RSI si Stochastic se apropie de zone istorice de supravanzare, semnaland ca intoarcerea la medii este curand aproape de final. De asmenea indicatorul ADX (24) arata ca trendul descendent pe graficul saptamanal nu are momentan vigoare.


Indicele BET-FI lunar



Pe graficul lunar, indicele BET-FI se apropie de EMA50 si de suportul puternic mentionat mai sus, intarind astfel zona de suport dintre 50.000 si 55.000. Si pe graficul lunar, indicatorul Stochastic se apropie de zona de supravanzare iar indicatorul RSI coboara abrupt, semnaland de asemenea ca intoarcerea la medii este aproape de final. Indicatorul ADX (42) sugereaza ca pe graficul lunar trendul ascendent are in continuare vigoare.


Asa cum mentionam intr-un post de la inceputul anului, strapungerea hotarata a suporturilor (75.000 in cazul BET-FI) si esecul strapungerii rezistentei (ultima retragere Fibonacci si test de fost trend ascendent) in cazul BET si BET-C au dus la declansarea unui trend descendent cu tinta clara minimele din noiembrie anul trecut care au fost si depasite intr-o miscare ampla si necesara de intoarcere la medii pe termen lung. In acest post graficele pe termen lung sugereaza ca aceasta miscare de intoarcere la medii este aproape de final (desi aici vorbim de orizonturi de timp de saptamani si luni) si o intoarcere confirmata de la aceste medii va fi semnalul continuarii trendului ascendent multianual. Cu toate acestea, confirmarea unei intoarceri nu avem inca si ca atare trendul pe termen scurt si mediu ramane in continuare descendent.

No comments: